18 mar

Varmepumper vinder frem

Næsten uanset hvor i verden man befinder dig, så vil man opleve, at varmepumper vinder frem på bekostning af dyrere og mindre miljøvenlige opvarmningskilder.

Varmepumper er blevet så effektive, at de både sparer dig, som forbruger, for penge, ligesom at de også sparer på den overbelastning, som vi udsætter vores miljø for.

Der er rigtig mange fordele ved at anskaffe sig en varmepumpe og vi kommer ind på nogle af dem nedenfor.

Der er plads til mange flere varmepumper

Varmepumper har dog ikke fået helt så hurtigt et indtog i Danmark, som det ellers har været forventet. Men de senere år er der dog sat kraftigt fart på etableringen af varmepumper i de danske boliger, så flere og flere derved sparer på både pengene og på belastningen af miljøet.

I Sverige har etableringen af varmepumper haft en helt anderledes fart end i Danmark. Og svenskerne har således i en årrække været ganske langt foran os på dette punkt. Men som Teknologisk institut siger: Dette skal nok også komme til Danmark, hvilket nu også ser ud til at holde stik.

Varmepumper er velafprøvede og med dokumenteret effekt

I takt med at der er en vare der bliver lagt mere mærke til, betyder det også at de store drenge vil gå ind og undersøge, hvad det rent faktisk er og om det er en holdbar løsning på længere sigt.

Varmepumpen er nemlig steget så meget i popularitet at selv det svenske energiselskab samt flere svenske ministerier har været ude og rose de nyeste varmepumper som stadig leverer nogle flotte energimæssige resultater.

Det medførte også at det svenske energiselskab foretog massive investeringer i industrien – ifølge tal som de selv kom ud med, var det en investering på over en million danske kroner.

Populariteten er også nået til Danmark, hvor vores teknologiske Institut var ude at nævne, at varmepumper er noget som stort set enhver bolig bør have, og vil sandsynligvis også få indenfor de næste årtier. De nævnte også, at det var en nødvendighed for sikringen af vores miljø på den lange bane.

Forskellige typer varmepumper

Når man kigger på det tekniske i forbindelse med varmepumperne, så opdager man hurtigt, at der er tale om tre forskellige typer varmepumper, som hver har sine primære anvendelsesmuligheder.

De tre typer varmepumper er:

  • Luft til luft
  • Luft til vand
  • Jordvarme

Luft til luft varmepumper fungerer ved at hente varme i boligens udenfor liggende luft og puste den ind i boligen i form af varm luft. Disse varmepumper har derfor primært deres anvendelse som opvarmning af mindre arealer (fx sommerhuse eller afgrænsede boligrum). Man kan naturligvis godt sætte flere luft til luft varmepumper op, hvis man gerne vil dække et større areal. Denne type varmepumpe er den letteste og billigste at etablere, men kan udelukkende bruges til opvarmning af boligens rumtemperatur og er altså ikke anvendelige til opvarmning af fx varmt vand.

Luft til vand varmepumper fungerer ligeledes ved at hente varmen fra luften udenfor, men overfører herefter varmen til et rørsystem indenfor, hvorved varmen kan sendes videre rundt i huset og opvarme både bolig og brugsvand. Systemet er en tand dyrere at etablere end luft til luft, men har altså også større anvendelsesmuligheder.

Jordvarmeanlæg etableres ved at nedgrave et slangesystem i jorden. Det siger næsten sig selv, at dette er den dyreste type varmepumpe at etablere. Til gengæld er der stort set ingen løbende vedligeholdelse og anlægget holder i rigtig mange år. Jordvarme kan både levere rumopvarmning samt opvarmning af brugsvand.

Hvad med udgifterne til vedligehold og drift af varmepumperne?

Varmepumper hører til blandt de af vores opvarmningskilder, som har det laveste behov for vedligeholdelse. De har en ganske lang levetid set i forhold til etableringsomkostningerne. Så over tid vil en investering i varmepumpeteknologien næsten altid være en temmelig god løsning.

En enkelt ting, som man skal holde sig for øje i forbindelse med driften af sin varmepumpe er dog, at den kræver el for at køre. Dermed er det blevet en lidt dårligere forretning at være varmepumpeejer i øjeblikket, hvor elpriserne stiger ganske pænt. Det gælder altså om at sørge for, at man har adgang til så billig el, som muligt. Men de stigende elpriser er i det samlede billede dog ikke noget som rokker ved, at der stadig er pæne besparelser at hente ved at investere i en varmepumpe samtidig med, at det altså også er gavnligt for miljøet.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *